Skip to content

LAGI PENEMUAN PENGUNDI BERTINDIH DIKESAN DI PARLIMEN TITIWANGSA

August 12, 2011

Dewan Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa (DPPKT) mendesak Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menjelaskan bagaimana boleh wujud beberapa orang pengundi bertindih di Parlimen Titiwangsa.

Bagi DPPK Titiwangsa, kesalahan ini sangat serius dan tidak boleh dipandang ringan. Jika ini merupakan suatu kecuaian, kecuaian ini sememangnya tidak boleh dimaafkan kerana ia boleh menyebabkan berlakunya penipuan dalam sistem pilihanraya di Malaysia.

Dalam carian DPPK Titiwangsa mendapat terdapat beberapa orang yang mempunyai nama yang sama. Ada beberapa individu mempunyai 1 kad pengenalan lama tetapi memiliki dua pengenalan baru yang sama, nama yang sama dan boleh mengundi di dua parlimen yang berbeza. Contohnya nama seperti SA’AD BIN SAMSUDIN, yang memiliki no kad pengenalan lama yang sama iaitu 1479323. Kad pengenalan barunya pula adalah 380913105681 dan 510913105553. Beliau mempunyai dua hak mengundi iaitu di Parlimen Titiwangsa dan Parlimen Setiawangsa.

Contoh kedua, terdapat seorang wanita yang memiliki kad pengenalan lama yang sama iaitu 4802777, tetapi memiliki kad pengenalan baru berbeza iaitu  550620055800 dan 560620055412. Beliau bernama SHODAH BINTI ABDUL RAHMAN dan mempunyai kelayakan mengundi dua kali di Parlimen Titiwangsa.

Contoh ketiga, seorang lelaki bernama  MOHAMAD BIN ISMAIL, memiliki kad pengenalan lama yang sama iaitu 8370614, memilik dua kad pengenalan baru, iaitu 540405025757 dan 540405025095 dan memilik hak kelayakan mengundi di Parlimen Setiawangsa dan Parlimen Titiwangsa.

Contoh keempat iaitu melibatkan seorang lelaki bernama ANDERSON A/L P ARPUTHANATHAN. Beliau memilik kad penganalan lama yang sama iaitu A0831847, tetapi memiliki dua kad pengenalan baru yang berbeza iaitu 671117106499 dan 671117105963. Beliau mempunyai hak kelayakan mengundi di Parlimen Setiawangsa dan Titiwangsa.

Contoh kelima, juga dengan memegang kad pengenalan lama yang sama iaitu 7877951, beliau ini mempunyai kad pengenalan baru yang berbeza iaitu  491006045672 dan 491006015094. Pengundi perempuan ini bernama  CHELLAMAH A/P MURUGESU boleh mengundi di Parlimen  Setiawangsa dan  Titiwangsa.

Dengan lima contoh yang didedahkan ini, cukup untuk membuktikan bahawa memang terdapat usaha untuk membolehkan seorang pengundi mengundi lebih dari dua kali. Lebih dari itu, ia membuktikan bahawa usaha ini berjalan secara terancang di seluruh negara.

DPPK Titiwangsa mempersoalkan bagaimana JPN boleh mendaftarkan kad pengenalan lama yang sama serta mempunyai nama yang sama untuk dua individu yang berbeza? Atau mungkinkah ia individu yang sama yang mempunyai dua kad pengenalan baru  yang berbeza? Bagaimana pula SPR boleh menerima sahaja kesalahan ini tanpa tapisan yang betul terhadap senarai nama yang dibekalkan.

DPPK Titiwangsa mendesak agar kesemua nama ini dikeluarkan segera dari maklumat data Pemilih di parlimen Titiwangsa. DPPK Titiwangsa juga mendesak agar JPN menyiasat identiti kesemua individu yang didedahkan ini dan menarik balik kad pengenalan yang dikeluarkan lebih dari satu untuk seorang.

Mungkinkah wujud kad pengenalan palsu yang diberikan kepada setiap pengundi ini, bagi membolehkan mereka mengundi 2 kali? kerana ada kad pengenalan tersebut tidak ada dalam senarai jabatan Pendaftaran Negara.

Akhir sekali DPPK Titiwangsa akan terus mengadakan pemantauan ketat terhadap senarai daftar pemilih yang dikeluarkan termasuk mencari nama mereka terus mengikut alamat yang tertera dan akan membuat laporan polis jika terbukti benar mereka memiliki dua kad pengenalan yang berbeza.

Disediakan oleh;

MOHAMAD SUHAIMI BIN ABDUL AZIZ
Ketua  Dewan Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: